Els activistes han muntat cases als arbres per evitar que els talin en el pla d'ampliació de la fàbrica de Tesla de Grünheide, a prop de Berlín

Cases als arbres: així intenten salvar el bosc amenaçat per una fàbrica Tesla a Alemanya

Una vuitantena d'activistes defensors del medi ambient mantenen l'ocupació del bosc, després que la justícia hagi rebutjat desallotjar-los de moment

RedaccióActualitzat

Un grup d'activistes ha ocupat un bosc alemany i ha instal·lat petites cases als arbres per evitar que Tesla l'esborri per ampliar la seva gigafactoria de vehicles i bateries situada a Grünheide, al costat de Berlín.

La companyia d'Elon Musk ja va talar 300 hectàrees d'espai forestal a la zona per aixecar-hi les instal·lacions actuals, però ara vol ampliar-les sobre 100 hectàrees més de bosc per duplicar la seva capacitat de producció fins a un milió de cotxes anuals.

El col·lectiu "Tesla Stoppen" --aturem Tesla-- fa mesos que intenta parar els peus a l'empresa i, des de finals de febrer, ha convertit el bosc en un campament de protesta on viuen una vuitantena d'activistes i on fan xerrades, assemblees i tota mena d'activitats.

 

La justícia rebutja desallotjar els activistes

La policia i el Ministeri de l'Interior de Brandenburg havien sol·licitat a la justícia alemanya que desmantellés el campament i les cases als arbres. Un dels arguments que esgrimien és que les cabanes i petites construccions elevades suposaven un perill per a les persones.

El tribunal administratiu de Potsdam va comunicar aquest passat dimarts 19 de març que descartava desallotjar el campament de manera immediata en entendre que queda protegit pel dret bàsic de la llibertat de reunió.

Els activistes denuncien que les autoritats locals han autoritzat a Tesla l'ús de fins a 1,5 milions de metres cúbics d'aigua (Tesla Stoppen)

Tot i que la decisió es pot recórrer a instàncies judicials superiors, els activistes s'han mostrat eufòrics i han manifestat que volen quedar-se al bosc almenys fins al 20 de maig. Volen evitar que es talin més arbres i que Tesla pugui fer servir més aigua a la seva única planta a Europa.

Una ampliació més continguda després del "no" dels veïns

El projecte d'ampliació tampoc no té el vistiplau dels veïns de Grünheide, que al febrer van rebutjar el projecte amb un 65% dels vots en una consulta no vinculant. Hi van votar uns 5.400 veïns i la participació va superar el 70%.

Per aquest motiu, el municipi de Grünheide i Tesla van presentar fa pocs dies una nova proposta que limitaria l'afectació en 50 hectàrees en comptes de les 100 inicials. Està previst que ara s'engegui un procés participatiu sobre aquest pla B.

Una majoria de residents de Grünheide s'han pronunciat en contra dels plans d'expansió de Tesla en una consulta no vinculant (Reuters/Christian Mang)

Tesla volia construir un pati de mercaderies, magatzems i una guarderia al costat de la fàbrica. Ara s'ha mostrat disposada a centrar-se únicament en les àrees d'emmagatzematge i logística, i aparcar els equipaments.

Un dels grans arguments dels defensors del projecte és el de la creació de nous llocs de treball, però els que s'hi oposen també denuncien que Tesla ja aboca més aigües residuals del permès i que una ampliació podria encarir els lloguers a la regió.

La gigafactoria de Tesla a l'estat de Brandenburg va tenir el 5 de març una apagada elèctrica arran d'un sabotatge reivindicat per un grup d'extrema esquerra, que va provocar un incendi en una torre elèctrica. L'incident va obligar a evacuar els 12.500 treballadors.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientAlemanya
Anar al contingut