El president del govern espanyol i la ministra de Defensa, en una imatge d'arxiu

Cas Pegasus: reobren la causa per l'espionatge a Sánchez, Robles, Marlaska i Planas

El jutge José Luis Calama de l'Audiència Nacional diu que les noves dades aportades per França permeten seguir investigant             

Redacció/agències

L'Audiència Nacional ha ordenat la reobertura de la causa per l'espionatge amb el programa Pegasus al mòbil del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres de Defensa, Interior i Agricultura, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska i Luis Planas, respectivament.

El jutge José Luis Calama ha ordenat que es torni a obrir el cas després de rebre la informació sol·licitada a França sobre la investigació que van efectuar les autoritats franceses per la infecció dels mòbils de membres del govern francès, advocats i periodistes, entre d'altres.

El magistrat explica que la reobertura de la causa permetrà una actuació conjunta amb França per determinar qui hi ha darrere l'espionatge dels mòbils amb Pegasus.

D'altra banda, la Fiscalia ha arxivat les diligències que es van obrir pel suposat espionatge per part de determinats grups policials a l'exfiscal en cap de Catalunya Martín Rodríguez Sol, en el marc de l'operació Catalunya.


Una investigació francesa el 2021

Les autoritats judicials franceses han tramès al jutge una investigació que es va dur a terme a França el 2021 per infeccions de telèfons de periodistes, advocats, personalitats públiques i ONG, així com de membres del govern francès, ministres i diputats.

Segons el magistrat, la documentació aportada per França explica que la justícia francesa va demanar al grup NSO, l'empresa amb seu a Israel que comercialitza Pegasus, que facilités dades que permetessin aclarir qui hi ha darrere de l'atac.

Com que NSO no va col·laborar, França va demanar oficialment auxili als Estats Units i Israel.


La clau, comparar els "indicadors de compromís"

El document enviat per França recull els "indicadors de compromís" (IoC), que són dades que poden indicar que algun sistema ha estat compromès per un atacant.

Aquests indicadors poden incloure adreces d'IP, noms de domini, arxius maliciosos, patrons de trànsit de la xarxa i comportament anòmal d'usuaris, i s'utilitzen en la detecció i resposta a incidents de seguretat informàtica.

Ara, Calama considera que aquestes dades aportades per França es poden comparar amb els elements tècnics recollits pel Centre Criptològic Nacional als dispositius infectats dels membres del govern espanyol i, per tant, "és possible establir comparacions entre les pistes trobades als diversos telèfons infectats per identificar una única font de la infecció".

Per això, encarrega al Centre Criptològic que elabori un nou informe pericial on compari els elements recollits en les investigacions francesa i espanyola.

El seu objectiu és aprofundir en l'intercanvi d'informació amb les autoritats franceses per fer "una actuació conjunta i coordinada" i trobar els autors de la infecció.

ARXIVAT A:
JudicialPegasus
Anar al contingut