La intermitència en les feines artístiques ha estat un problema a l'hora d'obtenir prestacions de desocupació (Pexels)

Canvi històric en l'atur dels artistes, que també podran treballar un cop jubilats

La mesura vol donar resposta a la intermitència de les feines artístiques, amb què és més complicat acumular dies cotitzats

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el reial decret que promou una contractació "més estable" del sector cultural i artístic. El text posa en marxa una prestació específica per als treballadors de la cultura, que, malgrat la seva "intermitència", tindran més protecció social.

La vicepresidenta Yolanda Díaz ha explicat que es tracta d'una cotització "molt dúctil" i "flexible" i respon a una de les grans reivindicacions del sector de la cultura, "una de les mesures que han lluitat més els treballadors d'aquest sector."

A més, també preveu mecanismes per poder treballar un cop jubilat i rebaixes en la quota d'autònoms. Aquestes mesures poden beneficiar uns 70.000 afiliats a tot l'Estat que treballen com a artistes en el règim general o bé en règim d'autònoms.

La mesura l'ha anunciada el govern espanyol després del Consell de Ministres (Eduardo Parra / Europa Press)

Així mateix, s'ha creat una comissió que estudiarà i impulsarà mesures de reconeixement de la intermitència en l'àmbit laboral i de la Seguretat Social dels artistes i treballadors autònoms de la cultura, i una que impulsarà l'avaluació i el reconeixement de determinades malalties professionals derivades de les activitats específiques del sector cultural.

Tots dos grups estaran integrats per representants dels departaments ministerials competents, així com de les organitzacions sindicals i empresarials i altres organitzacions representatives del sector cultural.


60 dies cotitzats en 18 mesos, o 180 en 6 anys

La mesura aprovada aquest dimarts canvia el règim ordinari de protecció social dels artistes. Els beneficiaris podran accedir a un sistema de cotització "dúctil" en acreditar 60 dies cotitzats per prestació real de serveis en l'activitat artística en els darrers 18 mesos per un total de 120 dies.

L'altra opció serà acollir-se a un sistema de desocupació que abaixa els requisits de cotització a 180 dies en un termini de sis anys anteriors a la situació legal de desocupació, sempre que no hagin estat tingudes en compte per al reconeixement d'una prestació prèviament.

Per accedir-hi, no es pot tenir dret a una prestació contributiva ordinària, encara que, en el cas que la prestació especial sigui més beneficiosa que una prestació prèvia pendent de reprendre, sí que poden optar per rebre la nova prestació especial.

Els autònoms que cobrin menys de 3.000 euros anuals pagaran una quota mensual de 161 euros (Pexels)

Quatre mesos de prestació

La durada de la prestació, en qualsevol cas, és de quatre mesos, i està dotada amb una quantia de fins al 100% de l'IPREM per a les cotitzacions que superin el llindar de 61 euros. Per sota d'aquest nivell correspondrà una prestació del 80% de l'IPREM.


Treballar un cop jubilat

La nova mesura també preveu la compatibilitat entre el cobrament de la pensió de jubilació i qualsevol activitat artística que generi rendiments econòmics.

Fins ara, aquesta compatibilitat només s'aplicava a activitats que generaven drets de propietat intel·lectual. A partir de l'entrada en vigor d'aquesta norma també s'aplicarà a activitats relacionades amb aquesta propietat.

Per exemple, no només es podrà cobrar pels drets d'autor d'una novel·la, sinó també per fer conferències associades a la novel·la en qüestió.

La novetat afecta no només els artistes o intèrprets, sinó els professionals de les activitats tècniques o auxiliars.

Caldrà, això sí, que aquesta activitat no superi el llindar del salari mínim interprofessional. Les activitats que es desenvolupin hauran de pagar una cotització especial de solidaritat del 9%.

En cas de cobrar la pensió de jubilació, l'activitat no podrà superar el llindar de l'SMI (Pexels)


Autònoms amb ingressos baixos

Pel que fa a la situació dels artistes autònoms amb ingressos baixos (iguals o inferiors a 3.000 euros anuals), la norma incorpora una cotització reduïda, per la qual cosa el 2023 es fixa una base de cotització per a ells de 526,14 euros, que suposa una quota mensual de 161 euros.

A més a més, i tenint en compte la poca regularitat d'aquest sector a l'hora de cobrar les activitats que fan, es podrà demanar el pagament trimestral de les quotes, en comptes de mensual.

Aquest canvi és una de les claus de l'Estatut de l'Artista, que continua pendent d'aprovar-se (Pexels)


La Unió d'Actors i Actrius celebra una mesura que considera històrica

La secretària general d'Unió d'Actors i Actrius, Silvia de Pé, ha assegurat que es tracta d'"un dia històric" i "una notícia i una mesura positivíssima" després de deu anys de lluita.

La mesura, segons Silvia de Pé, és adequada perquè respon "a la naturalesa de la professió", i ha assenyalat que "la intermitència" és una característica "pròpia dels artistes". "Havíem de tenir una prestació adequada", afirma.

A més, apunta a l'obertura del "gran meló" de l'Estatut de l'Artista basat en tres eixos principals: fiscalitat, intermitència i representativitat sindical.

"Avui s'ha tirat endavant la intermitència, però encara no s'han tocat els altres dos punts, i per això queda abordar aquestes claus", remarca.

ARXIVAT A:
ArtAturAutònomsTeatrePensionsEmpresa
Anar al contingut