Les conseqüències del blanqueig varien segons la gravetat de cada cas
Les conseqüències del blanqueig varien segons la gravetat de cada cas (Reuters/Australian Institute of Marine)

Alerten d'un blanqueig massiu dels coralls per l'augment de temperatura dels oceans

És el quart blanqueig massiu de coralls d'abast mundial des que hi ha registres, segons les dades de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA)

RedaccióActualitzat

El planeta viu un altre episodi de blanqueig massiu dels coralls arran de l'augment de temperatures dels oceans. Així ho apunta un informe de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA, en les seves sigles en anglès) emès aquest dilluns.

Es tracta del quart blanqueig massiu de coralls d'abast mundial des que hi ha registres i el segon en els últims 10 anys. Anteriorment, la NOAA ha registrat episodis de blanqueig massiu dels coralls els anys 1998, 2010 i 2016.

Derek Manzello, coordinador de Coral Reef Watch, ha alertat que des de febrer del 2023 fins a l'abril del 2024 s'ha documentat "un blanqueig dels coralls important" tant en l'hemisferi nord com en el sud, "en totes i cadascuna de les conques oceàniques":

"A mesura que els oceans del món segueixen augmentant la temperatura, el blanqueig dels coralls es torna més freqüent i greu".

Els esculls proporcionen barreres que protegeixen les costes
Els esculls proporcionen barreres que protegeixen les costes (Reuters/Australian Institute of Marine)

Les conseqüències d'aquest blanqueig varien en funció de la gravetat de cada cas, però en els casos més greus poden acabar causant-ne la mort.

Segons informa The New York Times, més del 54% de les àrees de coralls del món han experimentat en aquest últim any un augment de temperatura que afavoreix aquest blanqueig i es calcula que aquest nombre creix prop d'un 1% cada setmana.

Més del 54% de les àrees de coralls del món han experimentat aquest últim any un augment de temperatura
Més del 54% de les àrees de coralls del món han experimentat aquest últim any un augment de temperatura (Reuters/Australian Institute of Marine)

Un problema que s'està expandint

Els primers indicis de la repetició d'aquest fenomen van ser l'any passat al Carib, després les àrees d'escalfament oceànic es van anar traslladant a Austràlia, el Brasil, Tanzània, l'illa Maurici, de l'Àfrica, el mar Roig i arreu del golf Pèrsic.

Segons la Iniciativa Internacional d'Esculls de Coral (ICRI), hi ha més d'un centenar de països on es formen aquests esculls de corall i, tot i que només cobreixen un 0,2% del fons marí, són imprescindibles per a, com a mínim, un 25% de les espècies marines.

Els esculls proporcionen barreres que protegeixen les costes, i el valor dels béns i serveis que depenen d'aquests coralls es calcula en 2.700 milions de dòlars anuals.

Blanqueig massiu dels coralls dels oceans a escala global
Blanqueig massiu dels coralls dels oceans a escala global (Reuters/Australian Institute of Marine)

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut