Primer dia d'una campanya electoral decisiva, amb el 40% de votants indecisos

La xifra d'indecisos, que es desprèn de l'enquesta del CEO, és altíssima i demostra que estem en un moment políticament incert

RedaccióActualitzat

Ha començat la campanya electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya, que se celebraran el 12 de maig. Ja feia dies que estava en marxa, però ara sí que és el compte enrere definitiu. I a diferència d'altres vegades, pot ser una campanya que serveixi per decantar les eleccions cap a una banda o cap a una altra.  

Això és, almenys, el que apunta l'enquesta del CEO que ha sortit aquest divendres, en què també s'apunta que hi ha un 40% d'electors que encara no han decidit el seu vot. És una xifra altíssima, que demostra que estem en un moment políticament incert. Des d'aquesta passa nit, doncs, els partits busquen convèncer aquests indecisos. 

Junts ha arrencat la campanya explicant el seu programa de govern, marcant distància amb els socialistes i en resposta a les crítiques de la resta de formacions, que li retreuen que només parli de Carles Puigdemont.

Esquerra, per la seva banda, celebra que Junts, diuen, els copiï propostes com la del referèndum, que Aragonès ha reivindicat davant les quatre columnes de Puig i Cadafalch. 

Mentrestant, l'objectiu del PSC és que Salvador Illa tingui una majoria prou àmplia per governar. Si depèn de pactes, Illa descartar l'extrema dreta i també descarta el PP, que ha criticat dels socialistes que arribin a acords amb qui critica els que pensen diferent.   

Vox ha deixat clar que no arribarà a acord amb el PSC, mentre que els Comuns reclamen als socialistes que tampoc no pacti amb Junts. 

Per la seva banda, la CUP, que ha presentat propostes feministes, fa una crida a la mobilització independentista.  

I per Ciutadans, Carlos Carrizosa se n'ha anat de visita a la localitat on hi ha Puigdemont.  


Primers mítings de nit

En els primers mítings de tarda i nit de la campanya, els socialistes han augmentat la pressió a Pedro Sánchez perquè no plegui. El míting del PSC a Lleida s'ha convertit en un acte de suport a Sánchez. 


Junts critica Illa perquè assegura que presidirà Catalunya com si estigués al Consell de Ministres, mentre que Esquerra carrega contra Junts perquè no deixa clara la seva posició amb l'extrema dreta de Sílvia Orriols.

La resta de partits han aprofitat el primer dia de campanya per demanar el vot al territori. Des de Girona, la candidata de Comuns-Sumar Jéssica Albiach s'ha reivindicat com la garantia que el dret de l'habitatge sigui una prioritat per al govern i ha proposat un impost nou similar al que existeix a Viena.

La CUP ha triat Olot, on lidera l'oposició, per fer el seu primer acte de campanya fora de Barcelona. Laia Estrada ha lamentat que Esquerra hagi utilitzat la seva tornada al govern per fer -ha criticat- "sociovergència" aquesta legislatura i ha demanat a Pere Aragonès que respongui clarament si pactarà amb els socialistes.

Ciutadans ha aprofitat la visita a Argelers que ha fet aquest matí per parar també a comarques gironines i gratar en el vot de rebuig a Carles Puigdemont. Carlos Carrizosa diu que és on els constitucionalistes han patit més i ha assegurat que votar Ciutadans és pitjor per als independentistes que votar Vox.

Vox, en canvi, ha fet el primer míting de campanya a Barcelona i ha tornat a posar el focus en la inseguretat com a primer problema del país. Ignacio Garriga ha deixat clara la seva distància amb els partits independentistes, però també amb el PSC, al qual no considera una alternativa.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCCsPSCEn comúPPCUPVoxEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut