Un home passa per davant d'un cotxe amb els vidres destrossats per la pedra a la Bisbal
Un cotxe amb els vidres destrossats per la pedra a la Bisbal

850 milions per indemnitzar sinistres climàtics el 2023, el doble que l'any anterior

Els desperfectes en domicilis i vehicles són els més coberts per les companyies d'assegurances espanyoles pel que fa a inclemències meteorològiques

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica

@montsepoblet

Les companyies d'assegurances han pagat prop de 850 milions d'euros en indemnitzacions pels sinistres climàtics ocorreguts a Espanya durant l'any passat, gairebé el doble que el 2022.

D'aquest import total, 58 milions corresponen a sinistres ocorreguts a Catalunya. Per demarcacions, la de Barcelona ocupa la sisena posició del rànquing estatal, amb 35 milions d'euros destinats a cobrir fins a 57.000 sinistres. És un sinistre per causes climàtiques cada 9 minuts.

A Tarragona, es van invertir 10 milions en uns 13.000 sinistres; a Girona, gairebé 7 milions en 9.400 sinistres; i, a Lleida, 6 milions per 6.400 sinistres.

En total, a tot l'Estat, durant el 2023 les companyies van tramitar prop d'un milió d'expedients relacionats amb danys provocats per nevades, vent i pedregades, amb un import mitjà per sinistre de 450 euros quan es tracta de comunitats de propietaris i d'uns 4.000 per les afectacions a empreses i indústries.


Els principals danys

El gruix de les indemnitzacions, 310 milions, van ser per cobrir desperfectes en domicilis, seguit dels sinistres en cotxes, que van sumar 207 milions, i en les indústries, amb una xifra que va arribar als 205 milions.

La pedra va cobrir la ciutat de Vitòria, i va provocar nombrosos danys (Europa Press)

La pedregada del mes de juliol al nord de la Península és el fenomen meteorològic que va generar un volum més alt d'indemnitzacions el 2023, com comenta Cristina Guerrero, portaveu de la patronal de les asseguradores UNESPA:

"Va ser extraordinari. El calibre de la pedra era més gran del normal i això va tenir un gran impacte en els vehicles que estaven aparcats al carrer, les cobertes de les empreses, etc."


Els 135 milions d'indemnitzacions per aquesta pedregada queden lluny dels 160 que es van haver de pagar pels danys del Filomena i encara més dels 305 milions del temporal Gloria.

A aquest volum pagat per les companyies cal afegir-hi el que ha sufragat el Consorci de Compensació d'Assegurances, un organisme estatal que és qui actua davant de grans desastres com les inundacions i que encara no té disponibles les dades del 2023.

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut