10 propostes de còmics per regalar aquest Sant Jordi
10 propostes de còmics per regalar aquest Sant Jordi

10 propostes de còmics per regalar aquest Sant Jordi

Us recomanem una desena d'històries gràfiques, èxits de crítica i de públic, que van des de thrillers de novel·la negra a còmics manga i de superherois

Enllaç a altres textos de l'autor Marc Garriga dirigirà "Això és Mórdor"

Marc Garriga

Cap de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

@marga_riga
Actualitzat

Atenció, si us entusiasmen les novel·les gràfiques o teniu pensat regalar-ne aquest Sant Jordi. Us presentem un recull de deu còmics que han rebut els elogis tant de la crítica com de l'audiència.

Alguns parlen de superherois conegudíssims, com Superman o Deadpool, però també hi trobareu novel·la negra ambientada a Barcelona, històries de lluita i compromís polític i social, aventures de policies desgraciats o propostes profundament personals.


"El rei dels cargols", de David Pamies i David Sánchez

Editorial Finestres

Portada del còmic 'El rei dels cargols'

Una novel·la gràfica delirant i amb molt humor negre, hereva de l'underground nord-americà, en què dos policies marginats de Texas han de resoldre un homicidi doble provocat per un ritual satànic en què una de les víctimes apareix devorada per cargols.

Absurda, estranya i, alhora, seductora, és el Premi Finestres de Còmic en Català 2023.


"Barcelona. Ànima negra", de Denis Lapière, Gani Jakupi, Rubén Pellejero, Eduard Torrents i Martín Pardo

Norma Editorial

Portada del còmic 'Barcelona, ànima negra'

Un thriller negríssim en què el protagonista porta una doble vida que li permet, en temps de dictadura franquista, ser un personatge respectable de la ciutat i, alhora, encapçalar l'activitat criminal dels baixos fons. Un personatge amb llums i ombres dibuixat pel badaloní que fa 10 anys va assumir el repte majúscul d'heretar el "Corto Maltès" del gran Hugo Pratt.


"Shum", de Jaume Capdevila, Kap

Pagès Editors

Portada del còmic 'Shum'

L'autor es desdobla en la seva qualitat d'escriptor i ninotaire per explicar la colpidora història d'Alfons Vila i Franquesa, un dibuixant satíric del temps de la República que va ser víctima accidental d'una explosió. Cap de turc, pres polític i artista a l'exili, la seva vida va ser tot un exemple de superació personal i de convicció ideològica; compromès i alhora crític amb la seva època. Un exercici de memòria històrica per aplicar al present.


"Historia de Jerusalén", de Christophe Gaultier i Vincent Lemire

Garbuix Books

Portada del còmic 'Historia de Jerusalén'

Un esforç ingent per fer entenedors 4.000 anys d'història del punt més conflictiu del planeta. A partir de més de 200 fonts publicades i arxius inèdits, i després de 6 anys de feina, els autors aconsegueixen reconstruir, amb molts diàlegs reals, l'evolució d'aquest gresol de religions i cultures. Indispensable avui dia.


"El cuerpo de Cristo", de Bea Lema

Astiberri Ediciones

Portada del còmic 'El cuerpo de cristo'

Un dels còmics més sorprenents i especials publicats els últims mesos. Premi del públic en l'últim festival d'Angulema, és la declaració d'amor d'una filla a la seva mare, amb una tècnica excepcional que inclou fins i tot els brodats fets a mà. Una autoficció on l'autora gallega s'obre en canal per parlar de com ha madurat enmig de maltractaments, malalties i condemnes familiars en una Espanya patriarcal, pobra i catòlica.


"Frieren", de Kanehito Yamada i Tsukasa Abe

Norma Editorial

Portada del còmic 'Frieren'

Un manga d'aventures fantàstiques que comencen quan acaben habitualment els relats d'aquest gènere. Aquí, el grup protagonista ja ha derrotat el malvat i ara es qüestiona el seu futur, sobretot la guerrera èlfica, que veu com, amb més esperança de vida que la resta dels seus companys, tots ells van morint i la van deixant cada cop més sola. L'anime es pot veure a la plataforma Crunchyroll.

 

"La muerte de Superman: especial 30 aniversario", de Dan Jurgens, Roger Stern, Louise Simonson, Jeery Ordway i Jon Bogdanove

ECC Ediciones

Portada del còmic 'La muerte de superman'

Fa 30 anys, els seguidors de DC van quedar en estat de xoc amb la mort de l'home d'acer. Aquest còmic especial d'aniversari recorda aquella obra que va marcar un abans i un després en la història del superheroi més famós del món, i ho fa amb els mateixos autors. Ara, però, tot comença quan el fill del Lois i la Clark s'assabenta d'aquell malson.

 

"Masacre de Daniel Way 01: Invasión secreta", de Daniel Way, Andy Diggle, Bong Dazo, Carlo Barbieri, Paco Medina i Steve Dillon

Panini Comics

Portada del còmic 'Masacre'

El superheroi de Marvel que és més de la conya tornarà aviat als cinemes amb el seu nom original, Deadpool, acompanyat de Wolverine. Aquest és el primer volum de la hilarant etapa que el va fer més famós, en què, precisament, rebrà l'encàrrec d'eliminar el mutant de les urpes indestructibles, però després haurà de fer front a la invasió Skrull de la Terra i a un assalt contra la torre dels Venjadors.

 

"El que més m'agrada són els monstres (volum 2)", d'Emil Ferris

Editorial Finestres i Reservoir Books

Portada del còmic 'El que més m'agrada són els monstres'

Segon i últim volum d'una de les novel·les gràfiques més aclamades dels últims anys. Alguns diuen que és la millor del segle XXI. Premiada arreu, és l'òpera prima d'una autora de 60 anys que recorda la seva infantesa al Chicago dels 60 i 70 com si fos un quadern de dibuixos. El seu alter ego és una nena llop que obre els ulls al món exterior mentre es qüestiona el seu interior.

 

"Friday. Llibre 2: En una nit freda d'hivern", d'Ed Brubaker, Marcos Martín i Muntsa Vicente

Mai Més

Portada del còmic 'Friday'

Segueix la història d'una detectiu adolescent que ara ha d'investigar la mort del seu millor amic, el noi més intel·ligent del món. Continuació d'un dels còmics més celebrats del 2023, Premi Eisner al millor còmic digital, amb guió d'un dels responsables de la revitalització del còmic de gènere negre i dibuixos d'un dels artistes catalans més valorats arreu del món.

 

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi Recomanacions Sant Jordi
Anar al contingut